Goud achter de hand houden voor onverwachte kosten?

geld sparen of goudVeel mensen, zeker in Nederland, zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om wat geld achter de hand te houden voor onverwachte kosten. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die kapot gaat of een wasmachine die er opeens mee stopt. Vaak wordt er door financiële experts geadviseerd om tussen de 3 – 6 maanden aan inkomsten apart te houden, bijvoorbeeld op een spaarrekening. Dit geeft een prettig gevoel.

Als er dan iets stuk gaat of er zijn andere onverwachte kosten, kan dit bedrag hiervoor (deels) worden ingezet. Dit is natuurlijk een mooi streven, maar niet iedereen lukt dit. Zeker niet als men maar net rond komt. Toch heeft ook deze groep mensen soms te maken met onverwachte uitgaven. Maar er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden op dit gebied.

Als iemand bijvoorbeeld een gouden ring, ketting of horloge heeft dan kan dit bij zogenaamde goud inkopers worden ingewisseld voor contant geld. Dit gaat dan altijd op basis van de huidige goudprijs. Het streven om 3 – 6 maanden inkomsten te sparen gaat hiermee niet weg, maar als iemand in het bezit is van gouden sieraden kan het wel een stukje rust geven. Wel is dit natuurlijk een stuk risicovoller, want de goudprijs kan op het moment dat er geld nodig is ook redelijk laag staan. Ook weten wat de huidige koers doet? Bekijk dan de grafiek op: https://www.degoudwaag.nl/goudprijs-per-gram

De goudprijs die u op internet kunt vinden

Op diverse websites wordt de goudprijs weergegeven, vaak in een mooie grafiek. Deze prijs is dan bijvoorbeeld per gram goud. Hier zijn nog wel eens wat misverstanden over, dus wellicht is het een goed idee om dit eens uit te leggen. De goudprijs per gram gaat altijd over puur goud. De sieraden van bijvoorbeeld 14 karaat of 18 karaat zijn niet 100% goud. De Goudwaag kan u daarover adviseren.

goudprijs per gramHet edelmetaal is namelijk vrij zacht en daarom wordt het omgesmolten met andere metalen, dat ook wel een legering genoemd wordt. Hoe hoger het karaat, hoe meer puur goud er aanwezig is in het sieraad. Op basis van het gewicht en het karaat, zal de inkoper de hoeveelheid puur goud berekenen (dat is dus altijd lager dan het gewicht van het sieraad) en doet u op basis daarvan een bod, waar u vervolgens op in kunt gaan. Na uw akkoord wordt het geld vaak contant aan u meegegeven of overgemaakt op uw rekening.